Saffraanbouillon met zalm

Saffraanbouillon met zalm

2 eetlepels olie of margarine
1 prei, in ringen
½ bosje peterselie, grof gehakt met steel en al
1 takje verse tijm
1 teen knoflook, geschild en geplet
rasp van 1 kleine sinaasappel
paar draadjes saffraan
1 liter visbouillon (van blokjes)
200 gram zalmfilet in ‘hapklare’ blokjes
1-2 eetlepels gehakte bieslook


Zijn er nog gezinnen waar dagelijks een driegangenmaaltijd op tafel staat? Dertig jaar geleden was dat in ieder geval nog vrij normaal. Bij mijn vriendinnen thuis werd er begonnen met een bord soep (van zo'n blik waar je water bij moest doen), dan volgde het hoofdgerecht en werd er afgesloten met vanillevla of yoghurt; meer keuze was er toen niet in de supermarkt. Ik kreeg thuis wel het toetje, maar de soep, die was er slechts af en toe, op zon- en feestdagen, zij het zelfgemaakt. En nu, in mijn eigen gezin, eten we geen soep vooraf én geen toetje na, speciale gelegenheden uitgezonderd. Dus is het eigenlijk maar goed dat ik voor deze rubriek regelmatig wat leuks moet uitproberen. Zo komen wij hier ook aan onze trekken!

Deze keer dus het recept voor een heerlijke soep, die ik ooit voor Kerstmis bedacht, maar die het hele jaar door kan en dus ook met Pasen. De bouillon kan een dag vantevoren bereid worden, maar dat hoeft niet. Net hoe het uitkomt. In plaats van sinaasappelrasp kun je ook de rasp van een mineola-schil gebruiken.

Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de preiringen zo’n 5 minuten. Voeg peterselie, tijm, knoflook, sinaasappelrasp en saffraan toe, roer om en giet de visbouillon erbij. Breng aan de kook en draai het vuur laag; laat een half uur zachtjes trekken. Zeef de soep en bewaar tot gebruik. Voor het serveren: breng de bouillon aan de kook en laat de zalmblokjes een minuut of 3 rustig meetrekken. Verdeel over vier borden of kommen en strooi er wat gehakte bieslook over.

Waardeer dit blogbericht:
0
Zoute krakelingen
Tabouleh

Gerelateerde post