Tijgerkoek

Tijgerkoek

chocotopping*
250 gram banaanvruchtvlees
250 gram bloem, gezeefd
250 gram suiker
2 theelepels baksoda 
kwart theelepel zout
180 ml soja- of rijstmelk
1,5  theelepel (appelcider)azijn
60 ml rijst- of zonnebloemolie
1 theelepel vanille extract (of het merg van 1 stokje)

Uit eigen ervaring, maar vooral ook uit gesprekken met allergiepatiënten, weet ik dat qua eten het gemis aan 'normaal' gebak het allergrootst is. Koemelk-, ei- en nootvrije taarten, koekjes, cakes en ook desserts, ze lijken onbereikbaar, zeker aangezien ze vrijwel niet in de winkel te koop zijn. Gelukkig kun je tegenwoordig erg veel met soja, maar wie de pech heeft ook dáár niet tegen te kunnen moet echt goed zoeken. Helaas zijn vervangende producten als yoghurt en roomkaas nog steeds alleen op sojabasis te verkrijgen. Gelukkig is er wel cuisine en opklopbare room (onder andere op rijst-, kokos- en haverbasis), en daar kom je ook een heel eind mee! Om het voor de soja-allergischen onder ons...

wat overzichtelijker te maken, zijn vanaf nu alle sojavrij te bereiden desserts, gebak en brood, terug te vinden in de categorie Sojavrije lekkernijen. En ik voeg daar meteen deze meer dan lekkere koek met tijgerpatroon aan toe: banaan met chocotopping. De banaan vervangt als het ware de eieren en zorgt voor een mooie structuur. De bananensmaak is echter zeer subtiel. Weten welke chocola voor jouw dieet geschikt is? In deze blog lees je er meer over. Maar ook zonder de topping is de koek de moeite waard!


*Bereid eerst de chocotopping. Smelt daarvoor in een kopje in de magnetron, of al roerende in een pannetje:

60 gram pure chocolade
1 theelepel stroop
1 eetlepel soja- of rijstmelk
2 eetlepels vloeibare margarine 

Mix goed door elkaar en laat staan tot gebruik.


Verwarm de oven voor op 175°C. Prak eerst de bananen op een groot bord met een vork fijn en papperig. Meng dan in een kom bloem met suiker, baksoda en zout. Meng in een andere grote kom melk met azijn. Voeg de geprakte banaan, olie en vanille hierbij en mix de ingrediënten goed. Roer hier vervolgens in twee delen de droge substantie uit de eerste kom door, steeds tot alles goed is vermengd, tot een mooi beslag. Vet een vorm (ik gebruikte hier een vierkante springvorm van 24 x 24 cm, maar een rechthoekige ovenschaal kan natuurlijk ook) in met wat olie en giet het koekbeslag erin. Verdeel tot slot met een lepel de chocoladetopping in grillige patronen over het bananenbeslag en schuif in het midden van de oven. Bak in ca 30 minuten gaar, laat zeker een uur afkoelen en val aan! 
Leuke bijkomstigheid: na invriezen is hij misschien wel nog lekkerder!

Waardeer dit blogbericht:
0
Zomercocktail mét en zonder
Iced Cappuccino

Gerelateerde post