100 gram bloem
70 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 dl soja- of rijstmelk
0,5 dl zonnebloemolie
10 gram maizena
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (natrium bicarbonaat)
snufje zout
kwart dl sinaasappel- of aardbeienlikeur
1 pakje opklopbare rijst- of sojaroom*
250 gram aardbeien
Trifle - 'niemendalletje' volgens wikipedia - is een typisch Engels nagerecht, dat oorspronkelijk bestond uit laagjes met sherry besprenkelde cakestukjes, vruchten en custardvla. Tegenwoordig zijn er vele varianten en nu de aardbeientijd weer is aangebroken vind ik deze erg lekker: cake met likeur, slagroom en aardbeien. De supersnelle cake die ik ervoor bedacht, is voldoende voor 8 personen, de rest van het recept is voor 4. Je zou de helft van de cake dus in kunnen vriezen voor later gebruik, maar gewoon opsmikkelen is natuurlijk ook een optie. In een wijnglas ziet het er zeer elegant uit, maar erg imposant wordt het ook in een mooie glazen schaal, in dubbele hoeveelheid. Verdeel daarvoor álle cake over de bodem,
bedek met twee pakjes opgeklopte room en strooi er 500 gram aardbeistukken over.
* Het lekkerst is hier de room van Sojatoo, maar Alpro is een goede tweede keuze.
Voor 4 glazen - en het bereiden van de cake - ga je als volgt te werk: Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe alle ingrediënten van bloem tot en met zout in een kom en klop er met een elektrische mixer in een paar minuten een mooi beslag van. Beleg een bakplaat met bakpapier, schenk/schep het beslag erop en laat uitlopen tot een plak van ongeveer 20 x 25 cm. Bak in het midden van de oven in 10 minuten gaar. Keer de cakeplak om op een taartrooster, pel het bakpapier eraf en laat afkoelen. Klop de room op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de aardbeien, dep droog en verwijder de kroontjes. Snij in dikke plakken. Snijd de cake in dobbelsteentjes. Verdeel een laagje cake over de bodem van elk glas. Besprenkel steeds met zo'n anderhalve dessertlepel likeur, beleg met aardbeien en schep er wat slagroom over. Herhaal nog een keer, zodat mooie laagjes ontstaan.
Tip: voor een variant zonder alcohol: besmeer de cake voor het in blokjes snijden met een zeer dun laagje aarbeienjam en laat de likeur weg.
Foto: Janeczka Milton