Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Indiase vis in 'Yoghurt'saus

Indiase vis in 'Yoghurt'saus

400 gram rijst
1 theelepel gemberpoeder
4 theelepels kerriepoeder
mespunt chilipeper
2 flinke theelepels kurkuma
kleine theelepel komijnzaadjes
1 dessertlepel grof zeezout
2 teentjes knoflook, 1 ui
3 eetlepels (zonnebloem)olie
500 gram schelvis- (of kabeljauw)filet
500 ml Alpro yoghurtvariatie naturel
  
Het viel me ineens op dat de categorie Oosters in mijn kookblog nogal oververtegenwoordigd is. Nu ga ik hier sowieso niet de klassieker aardappelen-groente-vlees behandelen, maar de Oosterse keuken is nou eenmaal verrukkelijk, gevarieerd en erg gezond, én ze bestrijkt op onze aardbol een enorm gebied. Ze omvat Noord-Afrikaanse, Aziatische, Arabische en ook India'se gerechten. Een onuitputtelijke bron van inspiratie dus. Deze keer een zuivelvrije yoghurtcurry uit India, perfect en erg makkelijk te bereiden met de naturel yoghurtvariatie van Alpro. Voor wie geen zuivel of soja verdraagt, is er een (helaas erg duur!) alternatief te koop op kokosbasis (Abbot Kinney's). In het buitenland is al yoghurt op amandelbasis te koop...

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
3916 Hits

Witte chocolade-matchamousse

Witte chocolade-matchamousse

100 gram witte chocolade 
1 pakje plantaardige slagroom
1,5 - 2 eetlepels matchapoeder +
   wat extra ter garnering
evt: 1 theelepel sinaasappelrasp 







Een heerlijk verwentoetje met een lichte theesmaak, met maar 4 ingrediënten. De sinaasappelrasp is daarbij bovendien niet per se nodig, maar maakt het geheel iets frisser. Witte chocolade bevat geen cacao-eiwit en is dus te gebruiken bij cacao-allergie. Ik gebruik hier de gluten- en melkvrije 'Witte Schakalode' (verkrijgbaar bij oa Veggie4u.nl): niet van echt te onderscheiden! Wil je ook nog sojavrij, neem dan bijvoorbeeld een reep van Bonvita, verkrijgbaar in de natuurvoedings(web)winkel. Wat opklopbare room betreft, ik gebruik die op sojabasis van Alpro (supermarkt) of Soyatoo (natuurvoedingswinkel). Dit laatste merk verkoopt overigens ook prima (sojavrije) varianten met rijst en zelfs kokos. Voor vrijwel elke allergie is dit recept dus wel te bereiden. 

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
4012 Hits

Gevulde Paprika's

Gevulde Paprika's

Voor 3 - 4 personen:
4-5 rode paprika's
350 gram chipolata-worstjes
2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
300 gram rijstvormige pasta*
200 ml rode wijn
200 ml water
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
1 blikje tomatenpuree
halve theelepel zout

* Macaroni in de vorm van rijstkorrels, het bestaat al lang. Voorheen te koop bij Griekse en Turkse winkels onder de naam Kritharaki dan wel Orzo, inmiddels ook in de supermarkt te vinden. Ook van het Italiaanse merk De Cecco, maar dan heet het Riso no 74. Leuk en lekker voor de variatie. Ik gooi wel eens wat handjes door de soep, in plaats van vermicelli. Je kunt er ook pastasalades mee maken, of het als macaroni of rijst gebruiken. Hier heb ik er paprika's mee gevuld. De vulling is genoeg voor vier flinke of 5 gewone paprika's, maar je kunt natuurlijk ook 4 paprika's maken en de rest van de vulling ernaast serveren. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4442 Hits

Polentacake

Polentacake

1 kuipje Creamy Smooth Original
    (Tofutti, 225 gram, eko-winkel)
200 ml soja cuisine
250 ml water
250 gram witte basterdsuiker
225 gram polenta (maïsgries)
halve theelepel gemalen kruidnagel
halve theelepel zout
1 theelepel vanille-extract (of
   merg van 1 vanillestokje)
25 gram (vloeibare) margarine
100 - 150 gram ontpitte kersen

Sinds ik de polenta heb (her)ontdekt, ben ik een gelukkig mens. Er is zoveel mogelijk - hartig en zoet, zacht of knapperig gebakken -  dat ik een geheel nieuwe inspiratiebron lijk te hebben aangeboord. Deze keer dus een zoet polentabaksel met kersen. Met deze cake, op basis van maïs en soja, kun je volop variëren. Neem in plaats van de kersen bijvoorbeeld een geschilde en in blokjes gesneden appel of peer en vervang kruidnagel door kaneel. Probeer in rum gewelde rozijnen met een snufje nootmuskaat. Combineer pruimen met koekkruiden. Wat je maar in huis hebt of gewoon wat je lekker vindt. Er komen geen eieren of tarwe aan te pas en het recept is erg simpel te maken. Probeer het maar! 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4752 Hits

Courgette-broccolisoep

Courgette-broccolisoep

750 ml water
1 courgette
1 stronkje broccoli
2 groentebouillontabletten*
1 theelepel gedroogde dragon
peper
100 gram gerookte zalm of gerookte kipfilet




Zo'n 15 jaar jaar geleden hield een kassière vragend een courgette naar mij op: "Wat is dit?" Ik vond het destijds hilarisch, maar ik mag toch hopen dat iedereen deze groente tegenwoordig wel kent. Per slot van rekening ligt hij al sinds de jaren 70 in onze supermarkten. Hoewel ik vrees dat dergelijke onwetendheid in deze tijd van gemaksproducten alleen maar vaker voor zal komen. Zo biechtte  een oudere dame mij een poos terug op: "Ik heb geen idee hoe je ijsbergsla schoonmaakt. Ik koop altijd zakjes." Tja... Toch is het, zeker als voedselallergische, erg handig om je groenten te kennen. Zoals dus de smaakneutrale en daardoor zeer veelzijdige courgette, waar je een heerlijke (paas)soep mee kunt maken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
4557 Hits

Cherry Cheesecake-ijs

Cherry Cheesecake-ijs

Zo'n 1,5 liter:
1 pakje opklopbare sojaroom (Alpro)
225 gram zuivelvrije gecondenseerde melk
1 kuipje Tofutti Creamy Smooth naturel
125 gram digestive biscuits (Verkade)
250 gram kersenjam 





Altijd al eens Ben en Jerry's, Häagen-Dasz of zo'n andere luxe ijssoort willen proeven en opgegeven dat dat ooit mogelijk zou zijn? Dan kun je nu je hart ophalen! Wanneer je soja verdraagt, that is... Want met roomkaas op sojabasis kun je het ijs binnen een paar uur in je vriezer hebben staan. Dank zij de gecondenseerde melk zonder tussentijds roeren. Een minimum aan inspanning met een maximum aan resultaat. Want het is verdraaid lekker! Zelfs Evert, die nooit echt van ijs kon genieten verzuchtte: "Ja, zó lust ik het wel!" Met de crunchy  koekkruimels en de fruitige jam heb je een volwaardig cheesecake-ijs, dat de dure versies uit de winkel naar de kroon steekt. Uiteraard kun je ook aardbeienjam nemen, of wat anders. Maar het rood steekt wel mooi af.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4722 Hits

Aspergebroodjes met ham

Aspergebroodjes met ham

12 groene asperges
4 plakjes yorkham
4 plakjes bladerdeeg (geen roomboter)









Mooi voor de paasdis, over twee weken alweer, of zomaar bij de lunch: knapperige bladerdeeg-envelopjes, gevuld met de klassieke combinatie ham - asperge. Makkelijk te maken en erg lekker. Onlangs las ik dat de oude Egyptenaren en Romeinen al asperges aten. En gelijk hadden ze! In het seizoen (ergens van april tot juni) probeer ik ze elke week wel een keer te eten, maar tegenwoordig liggen ze vrijwel het hele jaar door in de supermarkt, geïmporteerd uit onder andere Peru. Ik gebruik hier overigens de groene variant, omdat deze het gerecht een echte paas-uitstraling geeft. Bovendien hoef je ze in tegenstelling tot hun witte broertjes niet te schillen, dus dat scheelt weer... Ik serveer de broodjes meestal gewoon koud, maar warm of lauw zijn ze ook lekker.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4316 Hits

Pizzavariaties en -ideeën

Pizzavariaties en -ideeën

Basissaus voor tomaatvrije pizza:
400 gram wortelen
1,5 eetlepel olijfolie
halve theelepel zout
halve theelepel honing
5 eetlepels water
scheutje goede olijfolie
1 theelepel umeboshipasta
1 theelepel (balsamico)azijn



Pizza zonder kaas is voor mij (als niet-allergische) geen enkel probleem. Sterker nog: ik vind de kaas op supermarkt- en afhaalpizza's overheersend en zelfs onsmakelijk. In restaurants schraap ik vaak meer dan de helft van de vettige witte drab eraf. Ik eet dan ook meestal met Evert mee: we vragen om de kaas weg te laten en daarvoor in de plaats wat extra champignons, of een ander ingrediënt toe te voegen. Heerlijk! Ook bij het zelf thuis maken gaat er zoveel lekkers op, dat ik de kaas gewoon niet mis. Maar hoe moet dat wanneer je ook nog eens geen tomaat mag? Iets van een saus maakt de pizza toch wel extra lekker en echt áf. Gelukkig kun je ook met andere groenten een prima basissaus bereiden. Zoals met wortelen. Een kwestie van goed op smaak brengen.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4619 Hits

Soort-van-Twix-repen

Soort-van-Twix-repen

Voor 20 stuks:
150 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
20 theebiscuits (AH)
150 gram pure chocola







O, wat zijn ze lekker en wat komen ze dicht in de buurt van de welbekende Twix-reep, deze heerlijkheden, die zijn opgebouwd uit koek, caramel en een jasje van chocola. Dichter kon ik de Twix niet benaderen, maar fijn zíjn ze! En als je ze ook nog heel luxe per stuk verpakt in een mooi cellofaantje (onder andere verkrijgbaar bij maakjetaart.nl) zijn ze helemáál feestelijk en vooral 'net echt'. Het is even een plakkerig werkje, maar wat moet het (zeker voor allergische kleintjes en tieners) fijn zijn om ook eens in zo'n onbereikbare reep te kunnen happen, vrij van melk, ei, noten, pinda en zelfs voor wie dat wil soja. En eerlijk is eerlijk, de niet-allergische groten hier in huis weten er ook wel raad mee.  

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
5209 Hits

Rijst met champignonroomsaus

Rijst met champignonroomsaus

Voor 3 personen:
250 gram rijst 
2,5 eetl. olijfolie
1 ui
500 gram champignons
2,5 afgestreken eetl. bloem
1,5 dl water 
1 pakje soja- of rijstcuisine
half blokje paddenstoelenbouillon
zout en peper
200 gram beenhamreepjes
bosje verse basilicum

Laat je niet misleiden door het enge kleurtje op de foto. Het roze van ham vertekent de boel, waardoor het gerecht hier meer wegheeft van een uit de kluiten gewassen garnalencocktail. Maar in feite is het een heerlijke roomsaus. Die trouwens ook prima matcht met een pasta als tagliatelle. Ik gebruik voor extra smaak een half blokje paddenstoelenbouillon van Maggi, maar je kunt natuurlijk ook kippen- of runderbouillon nemen, of alleen peper en zout gebruiken. Ook lekker wordt de saus wanneer je een kuipje Tofutti Creamy Smooth gebruikt (roomkaasvervanger op sojabasis, verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel) in plaats van de cuisine. Je hebt dan maar 1 dl water en geen bloem nodig om de saus te binden. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5111 Hits

Matcha Latte

Matcha Latte

Per persoon:
1 beker plantaardige melk
1 theelepel matchapoeder









Tijdens een weekendje weg in eigen land liep ik onlangs in een toko tegen busjes Matcha uit China aan: groene theepoeder. Ik kon mijn ogen niet geloven: €2,95 voor 80 gram. Ooit had ik het al eens bij een gezondheidswinkel gekocht, maar ik vond de prijs daar waanzinnig. Blij wat blikken ingeslagen en op weg naar de Tuinen, voor een vergelijkend onderzoek. En inderdaad: 125 gram voor €21,95. Ik kon geen andere ingrediënten op de verpakking vinden en volgens mij was het ook niet hyperbiologisch of zo. Maar wel een prijverschil van bijna 400% (dit is dus bijna 5 keer zo duur!) puur vanwege het woordje superfood op de verpakking. Nu zijn de moderne superfoods sowieso niet aan mij besteed, maar toevallig weet ik wel dat je van het poeder heerlijke shakes, ijs, baksels en thee kunt maken. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
6037 Hits

Bonbons

Bonbons

ca 25 stuks:
Vulling:
100 gram pure chocola
1 eetlepel vloeibare margarine
100 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
Couverture:
100 gram pure (smelt)chocola




Verras je (allergische) geliefden - of jezelf- deze Valentijn eens met echte, handgemaakte bonbons. Niet moeilijk, heerlijk van smaak en ze smelten op je tong. Bovendien ogen ze indrukwekkend! Check indien nodig hier  welke chocolade en margarine voor jouw dieet geschikt zijn. Je geeft de bonbons hun vorm met een siliconen matje voor bonbons of ijsblokjes. Heb je dit niet, dan kun je ook gewoon blokjes snijden, of balletjes rollen. Als je balletjes in plaats van in gesmolten chocolade in cacaopoeder doopt, heb je truffels, ook prettig! Maar het knapperlaagje is juist wel een fijn contrast. Uiteraard kun je ook smaakjes toevoegen als je dat wilt. Een kloddertje jam, een klein lepeltje likeur, rozemarijn, of zelfs een ietsiepietsie chilipeper. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4931 Hits

Tajine met kip en pruimen

Tajine met kip en pruimen

Voor 3 personen:
500 gram kipdrumsticks of -kluifjes
3 eetlepels olie
2 eetlepels Ras el Hanout 
2 rode uien
2 teentjes knoflook
4,5 dl hete kippenbouillon (van 1 blokje)
15 gedroogde pruimen zonder pit



Mijn ouders hebben mij als kleuter vele malen Wiplala Weer van Annie M.G. Schmidt voorgelezen. Later heb ik het boek zelf nog ontelbare keren verslonden. Wiplala tinkelde daarin een berg tomaten in de soepfabriek waar vader Blom werkte, om in pruimen, en daar begon de ellende... Of toch niet? De uit nood geboren pruimensoep werd een doorslaand succes. En dat snap ik best. Want een hartig gerecht met pruimen erin, dat kan heel goed. In de Arabische landen is het zelfs een klassieke combinatie. Zoals deze kip-tajine. Een tajine is een Marokkaanse aardewerken stoofpot met een kegelvormige deksel. Maar het is ook de benaming voor de gerechten die je erin bereid. Heb je geen tajine, of kook je op inductie, dan kun je prima een braadpan gebruiken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4936 Hits

Vijgen-sinaasappelroomijs

Vijgen-sinaasappelroomijs

ca 1 liter:
1 pakje opklopbare room
175 ml zuivelvrije gecondenseerde melk
100 gram vijgenjam
2 eetlepels sinaasappellikeur






Vele keren heb ik getracht lekker roomijs zonder zuivel en ei te maken, eigenlijk altijd tevergeefs. Ik gaf nooit op, maar menig probeersel belandde in de prullenbak. Het eindigde in een onhanteerbare keiharde massa, ondanks 101 keer doorroeren. Of het was niet romig genoeg, of een sneu slap aftreksel van het Echte Werk. Tot ik het met geconsdenseerde zuivelvrije melk probeerde. Hét wonderbaarlijke, onmisbaar gebleken ingrediënt! Het ijs blijft hiermee mooi zacht, zonder te kristalliseren en het smaakt voortreffelijk. Een ijs dat altijd lukt en waar je geen omkijken naar hebt als het eenmaal in de vriezer staat, wie wil dat nou niet? 's Morgens gemaakt en 's avonds op je bord. Ook na een paar dagen is het nog lekker, maar zover komt het meestal niet...

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4243 Hits

Winterpeensalade

Winterpeensalade

750 gram winterpeen (niet te dik)
2 tenen knoflook
2 eetlepels margarine
125 ml water
2 eetlepels honing
4 eetlepels citroensap
2 theelepels oranjebloesemwater
3 eetlepels sojasaus
half bosje verse koriander



Winterpeen voor hutspot? Natuurlijk! Maar je kunt er echt ook andere lekkere dingen mee maken. Zoals deze verrassende salade, in feite Arabisch en Aziatisch in een. Wanneer je de salade ziet zou je het misschien niet zeggen, maar door de combinatie van ingrediënten staat elke hap in je mond garant voor een smaakexplosie! Mag je geen soja gebruiken, vervang de sojasaus en de helft van het citroensap dan door wat goed losgeroerde umeboshipasta naar smaak. En heb je geen oranjebloesemwater? Dan is dat erg jammer, want de uitgesproken smaak combineert buitengewoon lekker met wortel. Maar in dat onverhoopte geval kun je de rasp van een schoongeboende sinaasappel toevoegen. Lekker fris, maar wel heel anders. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4874 Hits

Romige griesmeelpap

Romige griesmeelpap

Voor 2 personen:
400 ml soja- of rijstmelk
100 ml soja- of rijstcuisine
50 gram griesmeel 
1-2 eetlepels suiker
snufje zout






Evert en ik zijn echte papliefhebbers, in alle soorten en maten: warm of koud, of het nu havermout, rijst, boekweit of griesmeel is. Wij lusten er zogezegd wel pap van! Manlief heeft er niks mee op, en daarom maak ik het graag als die er een keer niet is. Overdag als lunch (de drie eerstgenoemde), of 's avonds als onderdeel van een makkelijke maaltijd voor twee, als aanvulling op een kom broccolisoep met stukjes witte vis (waar ik later nog op terug zal komen), griesmeelpap. Nu was het jaren terug met sojamelk nog behelpen met de smaak, maar daarmee is het in de loop der jaren meer dan goed gekomen. Rijstmelk was helemáál naar, een beetje weeïg en muf, wat ik maskeerde door een stukje sinaasappel- of citroenschil mee te koken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
6322 Hits

Rundersmoor met zoethout

Rundersmoor met zoethout

3-4 personen:
2 zakjes zoethoutthee 
600 gram sucadelappen
2 grote uien
3 tenen knoflook
halve - 1 rode peper
30 gram verse gember (zonder schil)
3 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels ketjap asin
1 laurierblad
1 bouillonblokje
halve eetlepel azijn

Ik ben een groot fan van suddervlees: riblappen, sucadelapjes, heerlijk. Als ik het bij een ander eet. Want ik moet eerlijk bekennen dat ik het vlees zelf bijna nooit zacht krijg, hoewel ik de recepten tot op de letter volg: vlees niet te koud verwerken, in delen aanbraden en nooit koud water erop plenzen. Het blijft vaak taaiïg en valt daardoor eenmaal aan tafel, hoe heerlijk het ook ruikt en smaakt, meestal wat tegen. Toeval of niet, laatst leek het me - weer eens enthousiast aan het experimenteren - interessant om zoethout toe te voegen aan een basic oosterse rundersmoor. Prompt hadden we 's avonds een verrukkelijke maaltijd met malse vleesblokjes. Een blijvertje, te meer ook omdat het zoethout de smaak verdiept, overigens zonder te gaan overheersen. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4239 Hits

Zuivelvrije gecondenseerde melk

Zuivelvrije gecondenseerde melk

Op sojabasis (500 ml):
1 liter sojamelk (géén lightversie)
250 gram suiker 
halve theelepel zout
1 vanillestokje
Bij soja-allergie (ca. 425 ml):
1 liter rijstdrank
1 pakje rijstcuisine (250 ml)
200 gram suiker
halve theelepel zout
1 vanillestokje

Het nieuwe jaar is nog maar net aangebroken en waarschijnlijk zitten velen van jullie nog in de relaxmodus. En hebben de meesten ook even genoeg van het vele eten én het koken. Daarom deze keer een lui recept voor later gebruik: zuivelvrije gecondenseerde melk. Alvast handig om in huis te hebben, want je kunt er geweldige dingen mee doen, zoals ik binnenkort zal laten zien! Zo is het onmisbaar voor het maken voor bonbons, ijs en andere lekkernijen. Voor nu echter, kun je het, als je van zoet houdt, ook door de koffie of thee roeren. Affijn... Je hebt vast wel een pak houdbare soja- of rijstmelk in de voorraadkast staan, wat suiker en hopelijk ook een vanillestokje. Dan moet je een paar minuten aan de slag en laat je vervolgens gewoon het fornuis en de tijd hun werk doen.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
7602 Hits

Havermoutbroodjes

Havermoutbroodjes

12 stuks:
350 gram volkorenmeel
150 gram snelkokende havermout
50 gram zwarte quinoa
1 zakje gist
halve theelepel zout
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
3 dl lauwwarm water
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels havermout ter garnering


Op de valreep van 2014 nog maar eens een broodrecept. Altijd leuk om te maken en bovendien lekker voor oud- of nieuwjaarsdag, niet in het minst om de heerlijke geur in huis tijdens het bakken. In deze havermoutbroodjes heb ik zwarte quinoa verwerkt, te koop in de meeste supermarkten (in het gezondheidsschap). Niet alleen voor de bite en smaak, maar ook omdat de donkere korreltjes mooi afsteken tegen het lichte deeg. In tegenstelling tot de reguliere quinoa, hoeft van de zwarte variant geen bitter laagje afgespoeld te worden. Daardoor heeft toevoeging geen invloed op de vochtigheid van het deeg. Rest mij nog een ieder een prachtig nieuw jaar te wensen. Zelf zit ik boordevol (kook)inspiratie voor 2015, dus graag tot volgende week!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4624 Hits

Schwarzwälder Kirsch Torte

Schwarzwälder Kirsch Torte

Voor het biscuitdeeg:
200 gram bloem
50 gram cacaopoeder
1,5 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
driekwart theelepel zout
300 ml sojamelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml vloeibare margarine
200 gram suiker

En verder:  *  3 eetlepels Kirsch (slijterij), 2 potjes kersen (à ca 140 gram uitlekgewicht), 1 kuipje Tofutti Creamy Smooth Original (225 gram), 1 pakje soja cuisine (250 ml), 1 zakje Klop-fix slagroomversteviger, 2 zakjes vanillesuiker en een stuk pure cholocolade. * Tja, het is me een hele lijst aan ingrediënten, maar dan heb je straks ook een pronkstuk op stafel staan! Ik hou van deze taart, die gasten versteld doet staan met zijn luxe uitstraling en heerlijke smaak, die niet in het minst doet vermoeden dat het hier om 'dieetkost' gaat. Ik kwam hem op het spoor toen ik de chocolade-kersencakejes bedacht had, en hij pakte perfect uit. Omdat hij met een 'roomkaas'mengsel wordt ingesmeerd, bevat de taart wel soja. Wil je hem sojavrij maken,

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4714 Hits

Panna cotta met frambozengelei

Panna cotta met frambozengelei

1 vanillestokje
1 bakje Creamy Smooth Original
(225 gr)
40 gram suiker
1 pakje soja cuisine (250 ml)
1 zakje slagroomversteviger
1 zakje vanillesuiker
1 doosje diepvriesframbozen (250 gr)
2 blaadjes gelatine
40 gram suiker
verse frambozen en muntblad ter
garnering

Dit was zo'n beetje het eerste echt Kerstige dessert dat ik bedacht met Creamy Smooth van Tofutti: een roomkaas op sojabasis, verkrijgbaar in de eko(web)winkel, met een fantastische textuur waar je alle kanten - zowel warm als koud, hartig als zoet - mee uit kunt; de smaak is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Monchou of Paturain. Panna cotta betekent in wezen 'gekookte room' en dat is het natuurlijk niet echt, maar het lijkt er wel op. Het dessert is heerlijk van consistentie en van smaak en ziet er ook nog eens très-haute-cuisinerig uit! Voor grotere gezelschappen of als je per persoon meerdere desserts op een bord serveert, kun je de hoeveelheid ook over 8 kleine glaasjes of kommetjes verdelen. Je kunt de panna cotta zeker een dag van tevoren maken!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
5290 Hits

Bietengnocchi met peterselie-dillesaus

Bietengnocchi met peterselie-dillesaus

500 gram (iets) kruimige aardappelen
165 gram gekookte biet, fijn geraspt
125 gram bloem
50 gram maizena (maiszetmeel)
snufje nootmuskaat
2 theelepels zout
bakje spekreepjes
peterselie-dillesaus





Gnocci is een erg lekker Italiaans gerecht op basis van aardappel. Je kunt de bolletjes eten als macaroni, en meestal koop ik ze kant en klaar in de supermarkt (bijvoorbeeld van De Cecco of Grand'Italia), omdat er geen allergenen in zitten die Evert niet mag. In een paar minuutjes zijn ze gekookt en klaar, makkelijk dus en lekker voor de afwisseling. Om het extra bijzonder te maken kun je ze voor de feestdagen natuurlijk ook zelf bereiden. Het deeg is wat plakkerig, maar door steeds met bloem te strooien tijdens het rollen, is het redelijk goed te verwerken. De bietjes geven extra smaak en vooral ook een prachtig paarse kleur. De aardappelbolletjes zijn aardig zware kost, en wanneer je wat meer gangen eet is dit recept zeker voldoende voor vier.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4037 Hits

Salade met gerookte eendenborst

Salade met gerookte eendenborst

100 gram gerookte eendenborstfilet
 (in plakjes, gevogelteschap AH)
2 eetlepels bosbessenjam
1,5 eetlepel verse tijmblaadjes
150 gram gemengde sla
2 eetlepels balsamicoazijn
3 eetlepels goede olijfolie
1 flinke theelepel Zaanse mosterd
zout en peper



Een vreemd idee, maar over een maand hebben we kerstmis 2014 alweer achter de rug. Hoog tijd dus om alvast met een aantal feestelijke recepten op de proppen te komen, om wat inspiratie te bieden voor een mooi menu. Te beginnen met deze salade. Lekker en licht, dus een fijne gang in een wat uitgebreider menu. Wild, hoewel ik vermoed dat deze eend behoorlijk tam is geweest, gaat altijd goed samen met zoet en de tijm complementeert beide smaken. Het gerecht is vrij gemakkelijk en snel te bereiden, maar houd er wel rekening dat er ook nog een beetje 'last-minute'werk is. Maak de rolletjes eendenborst liever niet te lang vantevoren, anders gaan ze namelijk 'lekken'. De met tijm geparfumeerde jam en de dressing kun je uiteraard wel van tevoren prepareren. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4793 Hits

Knakworst in bladerdeegspiraal

Knakworst in bladerdeegspiraal

Voor een klas vol kinderen:
32 knakworsten (ca 4 blikken/potten)
8 velletjes diepvriesbladerdeeg
(Koopmans)
kommetje water







Tegenwoordig worden feestdagen op school vaak met een gezamenlijke maaltijd gevierd. Nog even en dan zullen vele ouders van basisschoolkinderen weer het verzoek krijgen om een gerechtje te maken voor de kerst- of winterviering. Als moeder van een allergische zoon, was ik altijd bereid mijn steentje bij te dragen, zodat ik zeker wist dat Evert wat lekkers mee kon eten, naast alle vervanging die ik hem verder mee gaf. Nadat ik ze een keer had gemaakt, vroegen de kinderen uit zijn klas elk jaar opnieuw weer om deze simpele, maar blijkbaar o-zo-onweerstaanbare knakworstbroodjes. Zoveel leuker om te zien dan in een 'gewoon' deegjasje. En dan ook nog gepresenteerd in een feestelijk (met kerstslingers) versierde mand, succes gegarandeerd!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
14117 Hits

Decemberkoek met appel

Decemberkoek met appel

125 gram rozijnen
125 ml rum (of water)
500 gram bloem
200 gram donkere basterdsuiker
1 zakje bakpoeder (16 gram)
mespuntje peper
1,5 eetlepel koekkruiden
have eetlepel zout
100 gram vloeibare honing
4 dl water
3 friszure appels

Een klassieker die vele varanties kent en die lekkerder is dan je zou verwachten: oudhollandse kruidkoek. Leuk om te maken nu de Sint weer in het land is. Mijn favoriete recept leerde ik van een vriendin: met rozijn en appel, die de koek lekker smeuig maken. De koek wordt langzaam gebakken, op niet al te hoge temperatuur. Hou er rekening mee dat het wellen van de rozijnen (overigens niet per se nodig) een paar uur duurt. Je kunt dit ook de avond van tevoren al doen. Koekkruiden, niet weg te denken in december, kun je eventueel zelf maken door 30 gram kaneel, 10 gram nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 5 gram gemalen korianderzaad en een snufje  witte peper en gemberpoeder te mengen, of hiermee naar smaak en dieet te varieren.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4442 Hits