Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Moorse Varkensspiesjes

Moorse Varkensspiesjes

1 theelepel zeezout
2 teentjes knoflook
halve dl olijfolie (geen extra vierge)
1 eetlepel komijnzaad
1theelepel kurkuma 
1 eetlepel paprikapoeder*
halve theelepel chilipoeder
1 theelepel gedroogde oregano
snuf versgemalen peper
500 gram varkensfilet
2 eetlepels vers gehakte peterselie
2 eetlepels citroensap 

Barbecueën kan best een uitdaging zijn wanneer je allergisch bent. Saté bevat soja (in de ketjap), en veel sauzen bevatten pinda, ei, melk of tomaat. Zorg daarom dat je goed gekruid vlees gebruikt, dan zijn sauzen sowieso overbodig. Zoek in de supermarkt of vraag bij de slager naar voor jou geschikte worsten of hamburgers. Breng puur vlees zelf op smaak. Marineer een lamskoteletje met wat olijfolie, verse rozemarijn en gehakte knoflook. Speklapjes, rundvlees en karbonades bestrooi je na het bakken met wat peper en zout.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1981 Hits

Gemarineerde watermeloen (met of zonder room)

Gemarineerde watermeloen (met of zonder room)

Voor de meloen:
1–2 limoenen (50 ml sap, plus evt rasp)
30 gram suiker
wat blaadjes verse munt 
400 gram watermeloen in blokjes
Voor de room, evt.:
half pakje opklopbare plantaardige room
1 zakje Klopfix (slagroomversteviger)

Met deze temperaturen blijf je op zoek naar verkoelende gerechten. Dit is er zo een. ‘Gewone’ meloen is hier in huis verboden, maar watermeloen kan gelukkig wel. Door hem te marineren in limoensiroop en munt wordt de smaak nog frisser! Bereid het gerecht liefst ’s morgens al, zodat de smaken goed door elkaar kunnen trekken. Serveer mét of zonder de geparfumeerde room, de meningen hier in huis zijn verdeeld. Ik vind de toevoeging zelf juist wel lekker!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4468 Hits

Polentafrites

Polentafrites

Voor 3 personen: 
olijfolie om in te vetten
1 liter (niet te zoute!)
groentebouillon
250 gram polenta






Een tijd terug werd mijn man benaderd door een ex-collega, die zich herinnerde dat onze zoon voedselallergie heeft. Inmiddels had ze zelf ook een kind en zojuist was bekend geworden dat hij allergisch is. Naast melk onder andere voor aardappel. Dat zette mij wel even aan het denken. Een kind dat twee vanzelfsprekende lekkernijen, chips en frietjes, niet mag... Dat is echt pech! Gelukkig zijn er in de supermarkt tegenwoordig varianten te koop als groente- en natuurlijk Mexicaanse maistortillachips. Maar frietjes, daar is niet zo gauw vervanging voor.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3132 Hits

Preisalade

Preisalade

3 flinke preien
150 ml bouillon*
4 eetlepels (witte) azijn
2 eetlepels (zonnebloem)olie
versgemalen peper






Probeer prei eens op een andere manier. Verrassend lekker is deze variatie in lichtzure marinade. *Maak de bouillon van 150 ml van het kookvocht en driekwart (runder)bouillonblokje. Of gebruik iets minder vocht met een paar zelfgemaakte bouillonconcentraat-ijsblokjes. Voeg in dat geval zout naar smaak toe. De salade mag niet flauw zijn...

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2444 Hits

Clafoutis met/zonder tarwe

Clafoutis met/zonder tarwe

250 gram zijdentofu
100 ml zoete aardappelmeel 
30 gram maizena
snufje zout
75 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
60 gram vloeibare margarine
300 ml sojamelk
300 gram diepvrieskersen (bv AH)


De clafoutis, een Frans nagerecht van een soort pannenkoekbeslag met kersen, wordt oorspronkelijk bereid met eieren, melk, bloem en suiker. De substantie is eerder omelet- dan cakeachtig. Het ei is in deze plantaardige versie vervangen door de zeer zachte zijdentofu, te koop bij de toko en in sommige natuurvoedingszaken. Verdraag je geen tarwe/gluten, dan is zoete aardappelmeel, te koop bij Holland & Barrett, hier een mooi alternatief. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2781 Hits

Koude soep van geroosterde paprika

Koude soep van geroosterde paprika

Voor ca 800 ml:
1 rode, 1groene en 1 gele paprika
1 teentje knoflook

2 tomaten
1 komkommer

1 sjalotje
25 ml goede olijfolie + wat extra
1 eetlepel citroensap
0,5 – 1 eetlepel balsamico azijn
50 ml water (of meer)
paar drupjes srirachasaus
zout/peper naar smaak

Het blijft maar zomeren! Deze vitaminebommetjes zijn lekker verfrissend als voorafje, bij de lunch of als aanvulling op een buffet. Wil je hem als maaltijd, maak dan de dubbele hoeveelheid en eet hem met lekker vers afgebakken brood. Je kunt hem dan ook met tuinkers garneren! De set reageerbuisjes op de foto – vooral leuk als je de soep als amuse gebruikt - kocht ik ooit bij Xenos. Je vult ze makkelijk met een trechtertje. Natuurlijk kun je de soep ook in kopjes of glaasjes serveren.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2921 Hits

Rode bietenspread

Rode bietenspread

400-500 gram gekookte bietjes
2 eetlepels goede olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn
1 flinke dessertlepel mosterd
halve theelepel zout
klein teentje knoflook





Met dit zomerse weer heb je niet altijd zin in een warme maaltijd. Met rode bieten zet je dan in een handomdraai wat lekkers op tafel. Bietjes, het hele jaar door verkrijgbaar en barstensvol goede stoffen, zijn op vele manieren te verwerken, als in soep, stamppot, salade en zelfs zoete baksels. Maar op een warme dag aan een knapperig broodje met bietenspread knabbelen is ook niet mis! Een leuke vervanging ook bij de borrel, voor wie geen tomaat (tapenade) verdraagt.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3051 Hits

Choco-moestuintje (met of zonder tarwe)

Choco-moestuintje (met of zonder tarwe)

60 gram suiker
100 gram tijgernotenmeel*
25 gram cacaopoeder
40 gram geharde margarine
1 pakje kookpudding
     chocoladesmaak 
40 gram pure chocolade 
600 ml plantaardige melk



Erg grappig: zandhappen (of in goed Engels: ‘eat dirt’). Het idee zag ik op internet en ik maakte er een variant zonder én met tarwe op. De eerste met tijgernotenmeel, waarbij je je niet moet laten afschrikken door de naam; de tijgernoot heeft namelijk geen enkele verwantschap met noten. Het is het knolletje van een bepaalde soort cypressengras. De smaak is zeer neutraal, de structuur iets vezelig. Het meel geeft daardoor aan dit recept een nog mooiere illusie van zand. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2465 Hits

Krieltjessalade

Krieltjessalade

500 gram krieltjes in de schil
8 zongedroogde tomaten* op olie
3 eetlepels goede olijfolie
2 eetlepels citroensap*
ca 8 blaadjes basilicum
eetlepel gehakte bieslook
2 eetlepels kappertjes
(zee)zout en peper naar smaak



Tegenwoordig vind je in de supermarkt stoomaardappeltjes. Reuze handig: je zet het pakketje zo in de magnetron en door het stomen blijven ook nog eens veel vitamines bewaard. Extra lekker is dat de schil er nog omheen zit. Het maken van een zomerse salade is hiermee natuurlijk een peulenschil! *Mag je geen tomaat, vervang deze dan bijvoorbeeld door in blokjes sneden gegrilde courgette of artisjokharten  en in plaats van het citroensap kun je 1 à 2 eetlepels balsamicoazijn gebruiken.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2752 Hits

Ovenfried Chickenwings

Ovenfried Chickenwings

1 kg kippenvleugeltjes
sap van 1/2 - 1 citroen
ca 50 gram paneermeel*
1,5 theelepel zout
2 eetlepels milde paprikapoeder






Nog één keer een ouwetje, en dan verschijnt er volgende week weer een nieuw recept! Vandaag heerlijk mals kippenvlees dat bijna vanzelf van de botten valt. Een manier om dat te bereiken is om kipkluifjes in de oven te garen, voorzien van een krokant jasje voor een gefrituurd idee. Wil je helemaal die Amerikaanse Sfeer: bij onder andere Blokker en Xenos zijn vierkante kartonnen (popcorn)bekers te koop, voor het ultieme Kentucky Fried Chicken-gevoel. Lekker als snack bij een voetbal- of filmavondje.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2902 Hits

IJskoffie De Luxe

IJskoffie De Luxe

Voor 4 glazen:
400 ml sterke koffie
1 pakje opklopbare room
750 ml soja ijs vanille*
4 scheutjes chocoladesiroop
mokkaboontjes ter garnering




*In de tijd dat ik dit recept bedacht, zo'n 4 jaar geleden, was er met wat moeite koemelkvrij roomijs te vinden op basis van soja. Inmiddels zijn er ook ijssoorten te koop op basis van rijst (Rijstijs vanille-choco van Naturativa en Vanille rijstmelkijs van BonIce) en kokos (Snow White van Professor Grunschnabel). Kijk maar eens in het diepvriesvak van de betere natuurvoedinggszaken of Ekoplaza (voor de rijstmelkvarianten), of gewoon in de supermarkt (voor Prof. Grunschnabel). 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3339 Hits

Hartige maismuffins (12 stuks)

Hartige maismuffins (12 stuks)

300 gram maismeel*
50 gram maizena
2 theelepels baksoda
1 theelepel zout
80 ml zonnebloemolie
1 pakje soja- of rijstcuisine
75 ml water
2 theelepels (appelcider)azijn
2 bosuitjes, in ringetjes
1 rode puntpaprika, fijngehakt
1 groene peper, fijngehakt
1 blik mais (300 gram), uitgelekt

In feite is mais een graansoort, maar het wordt meestal gegeten als groente. Het meel zorgt voor een prachtige gouden kleur bij het bakken. Het is van nature glutenvrij en geschikt voor zowel zoete als hartige baksels. De maizena werkt in deze muffins als bindmiddel, maar de muffins blijven wel een beetje kruimeliger dan wanneer je met glutenhoudend graan werkt. Dat is voor de smaak echter geen probleem!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2910 Hits

Yoghurtvariatie met zoete courgette

Yoghurtvariatie met zoete courgette

Voor 3-4 porties:
1 courgette
neem vervolgens per 100 gram courgette:
1 eetlepel ahornsiroop
kwart eetlepel citroensap
kwart theelepel gedroogde munt
En verder:
plantaardige yoghurtvariatie 
wat blaadjes basilicum
snuf matcha (groene theepoeder)
krokante ontbijtgranen 

Groente kan ook de hoofdrol spelen in je ontbijt! Voor dit gerecht haalde ik mijn inspiratie uit Kopenhagen, waar ik deze verrassende, verrukkelijke combinatie als ontbijt at, met granola en dikke yoghurt. Bij het experimenteren thuis ging het eigenlijk in één keer goed. Bereid de courgette zeker een uur van tevoren, want die moet helemaal afkoelen. Granola bevat meestal noten of sporen daarvan, maar met krokante granenvlokken (als van Leev of Kellogg's) is het ook erg lekker! Kies in ieder geval voor een crunchy variant, want het gerecht heeft echt iets knapperigs nodig!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2108 Hits

Citroenyoghurtijs

Citroenyoghurtijs

175 gram suiker
150 ml water
2 flinke citroenen
  (voor rasp en ca 100 ml sap)
500 ml plantaardige yoghurt*






Yoghurtijs is populair. Er zijn hele ketens van zaakjes die erop draaien! Omdat er relatief weinig vet in zit, gaat er wel relatief veel suiker in, om tijdens het bevriezen kristalliseren van het goedje tegen te gaan. Het wordt ook vrij hard. Daarom moet je het een half uur voor gebruik uit de vriezer halen. Maar lekker is het zeker wel! *Ik gebruikte Alpro Mild & Creamy, maar je kunt het ook eens met kokos-, hennepzaad-of haveryoghurt proberen. Op onze pinterestpagina vind je allerlei alternatieven op een rijtje.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2490 Hits

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Voor 12 stuks:
200 gram bloem*
150 gram suiker
snuf zout
1 afgestreken eetl. custardpoeder 
1 afgestreken theelepel baksoda
1 vanillestokje
175 ml plantaardige melk
75 ml cuisine
60 ml (rijst)olie
1 theelepel (appelcider)azijn
Voor glazuur en afwerking: zie onder

Deze variant op de befaamde Roze Koek is erg leuk om te maken voor Koningsdag. Natuurlijk maak je hem dan oranje! *Er kan weer volop gevarieerd worden, zoals met de bloem: tarwe of spelt. Ik nam bij gebrek aan voorraad in mijn keukenkast zelfs een deel witte broodbloem en een deel spelt-volkorenmeel. Ook daarmee werden ze erg lekker! Mag je geen mais, vervang de custard dan door aardappelzetmeel. Kies voor soja-, rijst- of havermelk en -cuisine.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3286 Hits

Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

1 wortel
1 rode paprika
1 gele paprika
zakje sugar snaps
1 theelepel zout
4 plakjes bladerdeeg (bv. Koopmans Original)
klein beetje plantaardige melk
150 ml soja- of rijstcuisine
1 eetlepel olie
1 eetlepel kerriepoeder*
zout en peper

Tover kleur op je bord met dit voorgerecht van knapperige groenten met kerriesaus in bladerdeeg. Varieer naar eigen smaak en inzicht met groenten, en zorg daarbij voor veel keur. Ook geschikt in plaats van sugarsnaps zijn peultjes, haricots verts, bimi en asperge-tips. Of halveer kerstomaatjes; die blancheer je niet. De groenten en de saus zijn overigens op kamertemperatuur het lekkerst. Gebruikt ze dus niet meteen uit de koelkast, of haal even de kou eraf in de magnetron.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2213 Hits

Oosterse cakejes

Oosterse cakejes

300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram griesmeel
rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
100 ml soja- of rijstmelk
200 ml olijfolie
150 gram honing
150 gram rietsuiker
sap van 1 citroen (ca 50 ml)
2 eetlepels oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater heeft een zeer typerende geur, die mij altijd meteen aan oosterse winkels doet denken. Het komt oorspronkelijk uit Marokko (in Nederland koop je het veelal in de Turkse of Marokkaanse winkel en soms in de toko) en wordt gedestilleerd uit de blaadjes van sinaasappelbloesem. Het combineert goed met sinaasappel en watermeloen, maar ook met rijst en stoofschotels. Waarbij je wel uit moet kijken dat het niet gaat overheersen. In deze cakejes geeft het water zijn typische smaak aan het glazuur. Of nou ja, ze heten cakejes, maar in feite heeft de substantie meer weg van een brossige koek.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
1960 Hits

Zalm-aspergetaartje

Zalm-aspergetaartje

4 plakjes diepvries bladerdeeg
ca 300 gram zalmfilet aan 1 stuk
200 gram groene aspergetips 
50 ml goede olijfolie
1 citroen (voor rasp en sap)
3 eetlepels vers gehakte peterselie
3 eetlepels vers gehakte dille
halve eetlepel gedroogde munt
2 eetlepels kappertjes
zout en peper

Dit heerlijke bladerdeegtaartje kun je zowel warm als koud eten, als voorgerecht of onderdeel van een buffet. Ik vind het zelf op kamertemperatuur of lauwwarm het lekkerst. De gebruikte groene aspergetips vind je per 100 gram voorverpakt in de groente-koeling. AH zalmfilet in de 295-grams-verpakking (heeft zo ongeveer de juiste omvang en rechthoekige vorm. Neem een bladerdeeg op margarine basis bij koemelkallergie. Er zijn ook gluten- en tarwevrije varianten te koop in de natuurvoedingswinkel.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2330 Hits

Jam-donutcakejes

Jam-donutcakejes

300 gram bloem
1,5 theelepel baksoda
3/4 theelepel nootmuskaat
3/4 theelepel zout
300 ml soja- of rijstmelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml rijstolie
200 gram suiker
2,5 theelepel vanille-extract
potje (frambozen)jam

De cakejes in dit recept hebben een jamvulling en krijgen een soort donut-achtige strucuur wanneer ze minstens 24 uur koud hebben gestaan. Maar eerlijk is eerlijk, een groot deel van de cakes haalt dat helemaal niet, ze zijn zo uit de oven namelijk ook erg lekker. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2189 Hits

Breek-brioche

Breek-brioche

375 gram bloem
zakje gedroogde gist
75 gram suiker
merg van 1 vanillestokje
snufje zout
100 gram vloeibare mararine
150 ml water
plantaardige melk om te bestrijken



Alvast een tip voor de paasdagen: brioche! Dit Franse zoete gistbrood is al heerlijk met alleen wat margarine! Maak je het deeg een dag van tevoren, dan kan het zich mooi ontwikkelen in de koelkast en kun je de broodjes ’s morgens verder afwerken. Houd bij de bereiding in ieder geval rekening met rust- en rijs-tijden van eerst een uur, daarna minstens vier uur (of een hele nacht) en tot slot nog eens een uur.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
2402 Hits

Makkelijke ovenschotel

Makkelijke ovenschotel

2 eetlepels olie
400 gram rundergehakt
500 gram diepvries doperwtjes
1 blik maïs (netto 300 gram), uitgelekt
1½ kg kruimige aardappelen
wat (vloeibare) margarine
1 rundvlees bouillontablet (of: zout en peper)
1 theelepel gedroogde dragon


Op herhaling: het recept van een lekkere ovenschotel, eerder verschenen op 17 mei 2013. Uiteraard kun je varieren. Voor groente: bijvoorbeeld een pot worteltjes in plaats van de maïs. Voor de kruiden: bijvoorbeeld mexicaanse kruiden ipv dragon. Voor de geperste aardappel: maak echte aardappelpuree (met een stamper) smeuïg met 3 eetlepels vloeibare margarine en een scheut cuisine. Mag je geen aardappel, probeer dan eens polenta als afdek-laag.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2953 Hits

Nacho's uit de oven met avocadoroom

Nacho's uit de oven met avocadoroom

200 gram tortillachips naturel
1 bosuitje
klein blikje zwarte bonen (à 200gr)
0,5 blikje mais (à 150 gram)
4 plakjes Tofutti Cheddar'kaas'*
1 -2 dessertlepels jalapenopeper 
   uit een potje, grof gehakt
1 avocado
1 limoen
100 ml cuisine
zout en peper

Al te vaak worden nacho's geserveerd met rode salsa. Of uit de oven, met stukjes tomaat en kaas. Wat nu als je geen tomaat (en kaas) verdraagt? Gelukkig zijn er heerlijke variaties te bedenken. Zoals deze. *De tofutti'kaas' smelt zeer goed in de oven, maar bevat wel soja. Mag je dit niet, dan kun je bijvoorbeeld Wilmersburger Pizzatopping gebruiken. Deze zeer smakelijke geraspte kaasvervanger op kokosbasis smelt wat minder makkelijk, maar op hun website lees je daar alles over onder het kopje 'smelttips'. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2483 Hits

Tulbandcakejes met macha-glazuur

Tulbandcakejes met macha-glazuur

Voor 10-12 stuks:
20 gram kikkererwtenmeel
190 gram bloem
evt. 1 theel. kurkuma
15 gram maizena
1,5 
theelepel baksoda
135 gram suiker, snuf zout
rasp v. 1 citroen*
100 ml plantaard.melk
50 ml soja- of rijstcuisine
anderhalve theelepel (appelcider)azijn
150 ml vloeibare margarine
50 ml bubbelwater 
(Voor glazuur: zie onder)

Deze cakejes danken hun subtiele theesmaak aan het matcha-poeder in het glazuur: Japanse groene-theepoeder, te koop bij de natuurvoedingwinkel, maar ook – veel goedkoper – bij de toko. Om mee te koken (en voor gezoete dranken als matcha latte met plantaardige melk) is deze laatste prima geschikt. De kurkuma zorgt voor een warmere kleur cakebeslag, maar is niet per se nodig. Uiteraard kun je in plaats van tulbandjes ook gewone cupcakevormpjes gebruiken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2028 Hits

Koolsalade met spekjes

Koolsalade met spekjes

100 gram magere gerookte spekreepjes
400-500 gram spitskool
1/3 theelepel zout
2,5 eetlepel neutrale azijn
1 theelepel karwijzaadjes 





Dit Duitse recept leerde ik van mijn moeder, zij leerde het weer van de hare (al gebruikte oma witte kool, dat kan dus ook!) Het is een heerlijke salade voor zomer en winter. De karwij- (= kümmel)zaadjes maken de kool - behalve smaakvoller - licht verteerbaar. Ook het kneuzen van de kool draagt hiertoe bij. Door het breken van de celwanden komen de voedingsstoffen makkelijker vrij, waardoor je buik minder werk heeft. Lekker even knijpen dus, met de blote handen!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3482 Hits

Choco-sinaasappelkoekjes

Choco-sinaasappelkoekjes

Voor een flinke bakplaat:
150 gram tarwe- of speltbloem
100 gram koude geharde margarine*
45 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 afgestreken eetlepel cacao**
1 sinaasappel (voor de schil)




Ouderwets koekjes bakken voor Valentijn. Best weer eens leuk. Vooral als ze bijna te schattig worden om op te eten! Uiteraard kun je elke gewenste koeksteker gebruiken. Twee maten hartjes bijvoorbeeld, geeft ook een leuk effect. Wil je toch voor deze beertjes gaan: je koopt het vormpje onder andere bij Koek-it, voor €2,15. Het is even zoeken naar iets om het deeg uit het vormpje te drukken. Met een stylus- of andere dunne pen lukt het echter prima.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2462 Hits