Ik woon in het zuiden van het land met mijn man en mijn zoon Evert, die al sinds zijn geboorte (1997) ernstig allergisch is. Sinds 2002 verzorg ik de kookrubriek in het kwartaalblad van de Stichting Voedselallergie: Allergie en Voeding. Daarnaast schrijf ik hier wekelijks een recept, altijd vrij van koemelk en alle vormen van zuivel, kippenei, pinda, noten, pitten en zaden en schaal- en schelpdieren. Ook recepten zonder soja, tomaat, vlees, tarwe en cacao krijgen aandacht. 

Lees meer over Yvonne van der Brugge

Kinderdroom

“Wat wil jij later worden?” Deze vraag wordt vaak al vroeg in de kindertijd gesteld door goedbedoelende ooms en tantes. Zo rond mijn 8e had ik het antwoord steevast paraat: ik word kok of schrijfster! Dat leek me allebei geweldig. Maar kleine meisjes worden groot en krijgen nieuwe dromen. Uiteindelijk ben ik psychologie gaan studeren, waarbij het schrijven van stukken en essays een verplicht nummer was, evenals het bereiden van de dagelijkse maaltijd in de studentenkeuken. Ik werd wetenschappelijk onderzoeker en stopte daarmee toen mijn zoon werd geboren. Toen tuimelde ik pardoes de Wondere Wereld der Allergieën in, totaal onvoorbereid, soms machteloos, vaak verdrietig en zoekend naar hulp. Wat kun je nog (voor lekkers) eten wanneer melk, ei, noten, cacao en alles wat uit een pakje komt verboden zijn? Door mijn liefde voor koken en voor mijn kind, wilde ik maar al te graag lekkere, gezonde dingen op tafel zetten. Het werd naast het huishouden een hele dagtaak, maar in de loop der tijd keerde het vertrouwen terug: met veel uitproberen en testen bleek er uiteindelijk nog een heleboel mogelijk!

Het ontdekken van Stichting Voedselallergie heeft me daarbij veel rust gebracht: wij waren niet de enigen in deze beproeving! Al vrij snel stond voor mij vast dat ik graag mee wilde werken als vrijwilliger en ging ik aan de slag als redactielid van het kwartaalblad. In 2002 heb ik de kookrubriek nieuw leven ingeblazen, met de recepten die ik inmiddels voor mijn zoon ontwikkeld had en die ik graag met anderen wilde delen. In dit digitale tijdperk is de stap naar de website een logische. Ik hoop dat ik wat steun en inspiratie kan bieden aan diegenen voor wie koken en eten niet zo vanzelfsprekend is, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Het blijft leuk om nieuwe dingen uit te zoeken en variaties voor recepten te bedenken. Een poosje geleden trof het me ineens als een verrassing: ik leef mijn kinderdroom! Ik kook en ik schrijf daarover. En daarmee is de cirkel rond. Hoe een ernstige allergie ook mooie dingen voort kan brengen…

Oreo-toetje

Oreo-toetje

16 Oreo original koekjes
  (iets meer dan 1 rol)
1 pakje opklopbare rijst-, kokos-
  of sojaroom
1-2 zakjes vanillesuiker
3 blaadjes gelatine






Onder ons gezegd: het hele Oreo-koekje kan me over het algemeen gestolen worden. Vooral heel zoet, en ik kan niks aan de smaak ontdekken wat de hype rechtvaardigt. Toch vind ik ze verwerkt in bijvoorbeeld milkshakes of gebak, wél lekker. Het zwarte koekje wordt zeer gewaardeerd in veganistische kringen. Op de verpakking staat weliswaar dat het melk kan bevatten, maar de receptuur is er vrij van. De fabrikant dekt zich nou eenmaal in. Wel zit er een pietsie sojalecithine in, waardoor ik dit recept niet als 'sojavrij' kan labelen. Hoe het daarmee zit bij een allergie lees je hier; de kans op een reactie op de lecithine blijkt in de praktijk, ook voor de meeste ernstig soja-allergischen, minimaal. Wil je het toch liever niet gebruiken, dan zit er niks anders op

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4099 Hits

Gemarineerde groenten in een bakje van filodeeg

Gemarineerde groenten in een bakje van filodeeg

stuk komkommer van ca 10 cm
1 stengel bleekselderij
1 halve rode paprika
stuk winterpeen
halve flinke ui
60 ml lekkere olijfolie
30 ml appelciderazijn
kleine knoflookteen, geperst
halve theelepel suiker, peper
15 gram ansjovisfilets (half blikje), uitgelekt
5 velletjes filodeeg
wat olie in een kommetje om in te kwasten

Deze heerlijk frisse salade moet een nachtje 'intrekken' in de koelkast, hou daar bij de bereiding rekening mee. Hij wordt nog feestelijker door hem als voor- of bijgerecht te presenteren in een eetbaar bakje. Het knapperige dunne filodeeg dat daarvoor wordt gebruikt, vind je in de vrieskast bij de supermarkt. Het is per 5 velletjes verpakt (Easybakery). Het recept is dan ook voor 5 bakjes, maar daar past niet alle salade in. Gelukkig is deze ook zo uit een kommetje erg lekker. Als je geen zin hebt in gedoe, kun je hem dus sowieso zonder deegbakjes serveren. Wanneer je geen bleekselderij lust of verdraagt, neem dan een dubbele hoeveelheid komkommer. In plaats van wortel kun je bijvoorbeeld ook rammenas nemen. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
2846 Hits

Elzasser uienkoek

Elzasser uienkoek

25 gram witte snelkookrijst
pakje soja- of rijstcuisine
0,75 dl water
2,5 theelepel azijn
125 gram pizzabodemmix 
70 ml water
halve eetlepel olijfolie
100 gram plakjes gerookt ontbijtspek
500 gram uien 
halve tot 1 theelepel karweizaadjes
zwarte peper, vers gemalen
2 afgestreken eetlepels bloem

In mijn kindertijd gingen we elk jaar drie weken naar Frankrijk, de Bretonse kust. Heerlijk was dat. Maar soms wilden mijn ouders ook wat anders, en zo kwamen we ooit in de Elzas terecht. Ook mooi, al misten wij kinderen toch wel de zee. Een van de Elzasser streekgerechten - naast zuurkool -  was uienkoek: een hartige (maar toch wat zoetige) taart, die we bij een picknick koud uit het vuistje opaten. Grappig dat je zo'n smaak nooit vergeet. Om de koek allergievriendelijk te maken, heb ik de zure room en het ei vervangen door een brouwsel van gekookte rijst, cuisine en wat azijn. Dat klinkt niet erg lekker, maar het benadert heel goed de smaak van het originele recept. Voor het deeg gebruik ik pizzamix: vrij van melk en ei en het hoeft te rijzen.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
3122 Hits

Tofu in een jasje van quinoa

Tofu in een jasje van quinoa

500 gram tofu naturel
280 gram (volkoren) quinoa
1 flinke theelepel kurkuma
enkele eetlepels Aziatische bbq saus








Geen idee wat je met zo'n wit blok tofu moet aanvangen? Ik tot voor kort ook niet echt. Maar met een heerlijk knapperig jasje van quinoa wordt het saaie smakeloze goedje een verrukkelijke vleesvervanger én koolhydraatbron in één. Een flinke gemengde salade erbij en je bent klaar. Super gezond, zeker met volkoren quinoa, en toch het gevoel dat je zit te snacken! De gepaneerde sojaplakjes lijken qua smaak wel op kipnuggets, en ze zien eruit als vissticks. Helaas zijn ze niet goed uit de hand te eten, daarvoor zijn de stukken te wiebelig. Maar neem van mij aan dat ze fantastisch zijn. Knapperig van buiten, zacht vanbinnen en lekker op smaak door de bbq saus. Om je vingers bij af te likken!

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2610 Hits

Aziatische bbq saus

Aziatische bbq saus
180 ml sojasaus*, 65 ml water
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram donkere basterdsuiker 
2 theelepels shirachasaus
65 ml mirin, 1 eetlepel rijstazijn
1 theelepel gedroogde chilivlokken
1 lente uitje, fijn gesneden
1 eetlepel vers geraspte gember
2 knoflooktenen, fijngehakt
1 laurierblad
2,5 afgestreken eetlepels maizena

Deze heerlijke Aziatische smaakmaker is snel en gemakkelijk te bereiden. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt te koop. De dikke saus is in een afgesloten pot zeker twee weken houdbaar in de koelkast en geeft smaak aan veel soorten gerechten. Je kunt hem eten bij gegrild vlees of kipkluifjes. Je kunt er gebakken zalm mee 'aflakken'. En je kunt hem gebruiken als smaakmaker bij (noedel)salades en roerbakgerechten. Je kunt naar smaak varieren met de hoeveelheid pepervlokken, maar van mij mag het best een beetje pittig. En wie het verdraagt kan de zonnebloemolie vervangen door sesamolie, dat geeft weer wat extra's. En volgende week geef ik een vegetarische bereiding om je vingers bij af te likken, mét deze bbq-saus!
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3339 Hits

Rijst-timbaaltjes Gauchos-stijl

Rijst-timbaaltjes Gauchos-stijl

Voor 3-4 timbaaltjes:
1 ui
1 teen knoflook
1 rode paprika
2 eetlepels gehakte verse peterselie
2 eetlepels olie
halve theelepel grof zeezout
175 gram snelkookrijst
250 ml water
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder

Dit Zuid-Amerikaanse rijstgerechtje doet het prima bij gegrilde of gebarbecuede vleesgerechten als entrecôte, steak of spareribs. Het is gemakkelijk te maken met vrijwel alle soorten snelkookrijst (ca 8 minuten kooktijd). Gauchos waren de Argentijnse cowboys, en ik denk dat iedereen de daarop geïnspireerde restaurantketen wel kent. Met een lekkere salade erbij ben je helemaal klaar. Je kunt de rijst natuurlijk ook gewoon op het bord scheppen, maar zo'n torentje ziet er vaak net wat feestelijker uit. Als je geen timbaaltjes hebt, dan voldoen de kleine senseo-kopjes (175 ml inhoud tot aan de rand) ook prima. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3034 Hits

Saucijzenbroodjes

Saucijzenbroodjes

Voor 10 stuks:
10 plakjes (volkoren) bladerdeeg
275 - 300 gram varkensgehakt
halve theelepel zout
flinke snuf nootmuskaat
peper
flinke theelepel sambal




Kant-en-klare of afbak-saucijzenbroodjes kopen, ga er maar aanstaan wanneer je geen ei verdraagt... Maar had ik geweten dat ze zo gemakkelijk te maken zijn, dan had ik ze vast al eerder gemaakt! We hebben het afgelopen weekend zitten smullen. Guilt free ook nog eens, want: met volkorenbladerdeeg en bio-scharrelgehakt. Binnen een uur waren ze voorbereid, gebakken én opgepeuzeld. Ik bedoel maar. Gewoon bladerdeeg zonder ei en melk koop je in elke supermarkt, onder andere van het merk Koopmans (Original, géén roomboter). De volkorenvariant (die overigens zeker zo lekker is), kocht in in de natuurvoedingswinkel, van het Duitse merk Moin. Houd er wel rekening mee dat er daarvan maar 6 plakjes in een pak zitten, ipv 10. 

Waardeer dit blogbericht:
1
Lees Meer
3385 Hits

Paas-dessert

Paas-dessert

250 gram tofu naturel
500 ml sojavanillevla
halve eetlepel kurkuma
1 vanillestokje
2 zakjes vanillesuiker
1,5 dl witte rum
plantaardige slagroom





Dit toetje heeft verdacht veel weg van het alombekende ouderwetsche advocaatje-met-slagroom. Maar ik vind het eigenlijk veel lekkerder. De kurkuma wordt feitelijk alleen voor de vrolijke paaskleur gebruikt, maar geeft meteen een soort ‘warmte’  aan het gerecht. Voor kinderen kan de drank weggelaten worden. Bedenk dan dat de aangegeven hoeveelheid rum voor het totaal berekend is en pas de hoeveelheid aan voor de volwassen toetjes. Hoe langer het dessert in de koelkast staat, hoe steviger -  en dus minder drinkbaar, maar beter lepelbaar - het wordt.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3654 Hits

Doperwtensoep

Doperwtensoep

2 eetlepels olie
1 kleine ui
1 knoflookteen
450 gram diepvrieserwtjes
halve liter kippenbouillon (van 1 blokje)
100 gram gesneden ontbijtspek
75 ml soja- of rijstcuisine
evt. kneepje citroensap
halve verpakking verse basilicum (à 15 gram)


De lente hangt deze week al duidelijk in de lucht en pasen valt vroeg dit jaar. Daarom  deze week een feestelijke  voorjaarssoep in een mooi kleurtje. Diepvrieserwten blijven prachtig groen bij het koken en hebben ook veel meer smaak dan erwten uit blik.  Basilicum ligt misschien niet heel erg voor de hand, maar is juist erg lekker. Het knapperige spek maakt de wat zoetige soep helemaal af!  Leuk detail is dat ik samen met de fotograaf  weerspiegeld sta in de lepel, al is dat wat moeilijk te zien. Nou ja, níet te zien natuurlijk, maar wel grappig.  

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
4
Lees Meer
3390 Hits

Indiase aardappelen

Indiase aardappelen

500 - 600 gram vastkokers
2 theelepels komijnzaad
2,5 eetlepel (zonnebloem)olie
halve theelepel gedroogde chilivlokken
halve theelepel grof zeezout
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel citroensap
evt wat verse koriander




Deze aardappelen zijn erg lekker als bijgerecht. Ik eet ze graag bij vegetarische curry, maar ook bij vlees passen ze prima. Gebruik wel vastkokende aardappelen, anders verandert het al snel in een (overigens ook lekkere!) prut. De hier gebruikte specerij komijn is oorspronkelijk afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije. Door de zaadjes droog te roosteren komt het kenmerkende aroma goed vrij. De Romeinen gebruikten komijn in plaats van peper, weet wikipedia te vertellen. Daarnaast gebruikten zij gemalen komijn als broodbeleg en in liefdesdrankjes, omdat ze ervan overtuigd waren dat het gebruik ervan zorgde voor een trouwe partner. Of het hielp valt te bestwisten, maar kwaad zal het vast niet kunnen...

 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
3412 Hits

Gevulde spiraalbroodjes

Gevulde spiraalbroodjes

Voor 12 stuks:
400 gram bloem, gezeefd
1,5 eetlepel vloeibare margarine of olie
1,25 theelepel zout
1,5 theelepel (riet)suiker
2,25 - 2,5 dl lauwwarm water
1 zakje gist (7 gram)
100 gram spekreepjes
250 gram champignons 
1 theelepel gedroogde oregano
100 gram gedroogde tomaten op olie
15 gram verse basilicum

Deze week een gezellig ‘scheurbrood’, waarbij ik in één klap heb twee varianten heb gemaakt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor één soort. Verdubbel dan de de ingrediënten voor de gewenste vulling. Leuk en lekker voor de lunch in het weekend of met bijvoorbeeld Pasen, of als onderdeel van een buffet.

Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
3043 Hits

Perenwodka

Perenwodka

4 eetrijpe handperen
ca 1/3 liter wodka
1 vanillestokje
1 citroen (alleen de schil)








Vind je likeur vaak ook net wat te zoet, maar houd je wel van een fris en fruitige alcoholische versnapering op z'n tijd? Probeer dan eens deze perenwodka. Makkelijk te maken, klaar binnen een week en vooral ook erg lekker op een koude winterdag, als afsluiter van de avondmaaltijd. Als limoncello, eigenlijk, maar dan zonder de toegevoegde suikers. Drink het ijskoud. Ik heb mijn fles in de vriezer liggen. Omdat ik van de troebele versie houd, dus met nog wat perenpulp erin, moet hij eerst even wat ontdooien voor hij schenkbaar is. Maar hoe beter gezeefd, hoe helderder de drank en hoe minder vast hij zal bevriezen. Je hebt zeker niet de duurste wodka nodig, ik neem meestal net wat in de aanbieding is, als hij maar 'naturel' is.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
3744 Hits

Kikkererwtencurry

Kikkererwtencurry

Voor 2 - 3 personen:
1 blik kikkererwten (400 gr)
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel grof zeezout
halve - 1 rode peper
1 aubergine
2 eetlepels zonnebloem- of rijstolie
4 tomaten
300 gram verse (gewassen) spinazie 

Deze week ben ik voor het zomernummer van ons blad Allergie & Voeding aan het experimenteren geslagen met het kookvocht van kikkererwten, waarmee je meringues zou kunnen maken. En zowaar, het wordt wat! Het resultaat lees je in de juni-editie. Maar wat moest ik nou met die rare kikkererwten die in mijn zeef achterbleven? Een paar jaar geleden schreef ik hier een heleboel lelijke dingen over de kikkererwt. Die neem ik terug. Als je eenmaal weet wat je ermee moet doen, kun je er een heleboel lekkere dingen mee maken. Zoals deze vegetarische curry. Ik heb hem meteen gebombardeerd tot mijn nieuwe lievelings comfort food. Liefst samen met de Indiaas geïnspireerde aardappels die ik erbij maakte, maar dat recept volgt later een keer.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
3
Lees Meer
4096 Hits

Rijst Trauttmansdorff

Rijst Trauttmansdorff

750 ml soja- of rijstmelk
30 gram suiker
snufje zout
150 gram risottorijst
  (dus geen dessert- of paprijst )
1 pakje opklopbare room (op soja- of rijstbasis)
1 blik fruitcocktail op siroop (425 gram)
4 blaadjes gelatine



Ik herinner me nog goed dat ik niet kon stoppen met eten, rond mijn zesde, zo lekker vond ik het toetje dat mijn moeder had gemaakt. Rijst Trauttmansdorff, een pudding van in melk gekookte rijst met slagroom en vruchten erdoor. Het dessert, genoemd naar en bereid ter ere van een Oostenrijkse graaf van het geslacht Trauttmansdorff (natuurlijk!)  werd zo'n twee eeuwen geleden voor het eerst opgediend. En nu, in deze moderne tijd, is het met wat aanpassingen ook voor mensen met een koemelkallergie te maken. Laat je de pudding opstijven in een hartvorm, of in  kleine (siliconen) hartvormige muffinvormpjes, dan heb je meteen wat feestelijks voor Valentijn. Gewoon in een kom, of in individuele glazen of bakjes kan natuurlijk ook!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
2870 Hits

Fluwelige cake met ananas

Fluwelige cake met ananas

groot blik ananasringen op sap 
250 gram bloem
150 gram custardpoeder
200 gram suiker, snufje zout
1 theelepel bakpoeder
1,5 theelepel baksoda, vanillestokje
80 gram vloeibare margarine
300 ml spa rood
15 gram custardpoeder
250 ml  plantaardige melk
1 zakje vanillesuiker
half zakje Taartina (dr. Oetker)

Wanneer je custardpoeder, een kant en klaar mengsel op basis van maismeel, tussen je vingers wrijft, voelt het heerlijk zacht aan. Geen wonder dus eigenlijk, dat het goedje aan cake een soort fluwelen structuur verleent. Neem daarbij het koolzuurhoudende water dat voor een prachtig hoge rijs zorgt, en je hebt een meer dan prima baksel, zonder melk of ei. Ik heb de cake met ananas gemaakt, maar in feite kun je met allerlei verse en ingemaakte vruchten variëren. Denk aan verse sinaasappel, banaan, aardbei. Of pruimen, peren, kersen, etc, uit blik. Pas in zo’n geval echter ook het sap in de receptuur aan: neem bijvoorbeeld sinaasappel- of appelsap bij verse vruchten; gebruik het inmaakvocht wanneer je conserven gebruikt.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3352 Hits

Clubsandwich

Clubsandwich

Voor 4 stuks:
6 sneetjes (vierkant) brood 
potje mango chutney
8 plakjes gerookte kip (AH, biologisch)
8 plakjes gerookt ontbijtspek
klein zakje rucola
1 eetrijpe mango
zakje (tortilla)chips




Het verhaal wil, dat de sandwich in de 18e eeuw is bedacht door de kok van de vierde graaf van het Engelse Sandwich. De graaf was een hartstochtelijk kaartspeler en ging zo in zijn spel op, dat het eten erbij inschoot. Zijn bezorgde kok zette dunne, rijkelijk belegde boterhammetjes aan de speeltafel, die tijdens de hobby zo uit het vuistje gegeten konden worden. Uit deze sandwich is later de clubsandwich - op basis van drie geroosterde boterhammen, en geserveerd met een handje (tortilla)chips -  voortgekomen. Een leuk idee voor de lunch! Natuurlijk kan volop worden gevarieerd met beleg. In mijn creatie combineert de zoete zachte mango echter heel mooi met het knapperige zoutige spek, de rokerige kip en de pittige rucola en chutney.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3106 Hits

Auberginestrudel

Auberginestrudel

2 aubergines
1 kleine ui
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gedroogde oregano
100 ml rode wijn
zout en peper
6 plakjes bladerdeeg 





'Vandaag staak ik', kondig ik aan de ontbijttafel aan. Eens in de paar jaar gun ik mezelf zo'n dag. 'Ik ga zo nog even boodschappen doen, maar daarna ga ik op de nul-stand.' Het wordt zonder morren geaccepteerd. Op de groenteafdeling in de supermarkt ligt een meisje te brullen. 'Lig je lekker?', vraag ik, waarop de kleuter me verbaasd en geluidloos aankijkt. Een oudere dame merkt droogjes op: 'Ze heeft er geen geen zin in vandaag!' 'Nou', antwoord ik, 'of ze is in staking. Dat ben ik ook, heb ik vanmorgen besloten.' 'Dan gaat u er toch lekker naast liggen', glimlacht ze fijntjes. Nou nee, daar bedank ik voor, ik ga liever thuis werk weigeren. En dat deed ik dan ook! Ik heb niet eens gekookt. De volgende dag echter, was mijn staking uiteraard weer opgeheven.

Waardeer dit blogbericht:
2
Lees Meer
2928 Hits

Havermoutpap uit de oven

Havermoutpap uit de oven

Voor 12 stuks:
200 gram (diepvries)mango
3 koppen* havermout
2 eetlepels kikkererwtenmeel
1 theelepel baksoda
snuf zout
evt. 1 theelepel kaneel
50 ml ahornsiroop
evt. 1 theelepel vanillextract
1 theelepel (appelcider)azijn
225 ml plantaardige melk
ca 3 flinke bananen

Wie van havermout(pap) houdt, maar niet altijd tijd of de gelegenheid heeft om die op het eetmoment zelf te bereiden, zou eens deze in de oven gebakken variant moeten proberen. Ontzettend lekker en, eenmaal gemaakt, heel gemakkelijk voor het grijpen bij het ontbijt of voor mee in de lunchtrommel. Ik heb ze een tijdje als tussendoortje 's middags bij de koffie gegeten, maar dat bleek op de lange duur niet houdbaar: twee van deze 'muffins' staan alleen al wat de havermout betreft gelijk aan een gemiddeld bordje pap, en dus een hele maaltijd. Daarom gebruik ik ze nu ter afwisseling van de gewone brood- of yoghurt-met vruchten-en-granen-maaltijden. Laat je overigens niet misleiden door de muffinvorm: het blijft qua substantie een soort met schone handen eetbare pap, 

Waardeer dit blogbericht:
4
Lees Meer
3511 Hits

Kimchi

Kimchi

1 Chinese kool
2 eetlepels zout
halve winterpeen
ca 2/3 rettich
4 bos- of lenteuitjes
2 à 3 knoflooktenen
5 cm verse gember
theelepel chilipepervlokken
1 eetlepel sojasaus



Om het nieuwe jaar een beetje gezond te beginnen, is het misschien leuk om kimchi te bereiden:  een Koreaans gefermenteerd groentegerecht vol goede bacteriën, die volgens de overlevering - en ook steeds meer volgens de huidige wetenschap - de gezondheid en weerstand gunstig beïnvloeden. Het is super makkelijk, het enige wat je hoeft te doen is zout en eventueel een beetje gefermenteerd product toe te voegen, en de tijd en reeds aanwezige bacteriën doen de rest. Normaliter wordt kimchi bereid met vissaus, maar hoewel ik dat heus lekker vind in bepaalde dressings, vind ik het hier zo overheersend dat het mijn eetgenot verpest. Daarom kies ik voor (gefermenteerde) sojasaus van Kikkoman, uit het welbekende gestroomllijnde flesje met de rode dop. 

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3141 Hits

Glühwein-cakejes

Glühwein-cakejes

250 ml rode wijn
halve sinaasappel in plakjes
1 kaneelstokje, 3 kruidnagels
250 gram bloem
1 pakje Dr. Oetker Kookpudding Vanille
180 gram suiker, kwart theelepel zout
1 theelepel baksoda 
100 ml rijst- of zonnebloemolie
100 ml spa rood
90 gram poedersuiker, gezeefd
snuf kaneel
(kerstig) decoratiesuikerwerk*

Volgende week is het al Kerstmis, dus vandaag een laatste kerstrecept. Nog even wat leuks voor in de boom, op je bord, of toch maar meteen in je mond. In Duitsland ontdekte ik dat puddingpoeder op basis van maiszetmeel heel goed werkt om cake een mooie structuur te geven wanneer je geen ei gebruikt, zeker in combinatie met koolzuurhoudend water. Deze winterse cakevariant heeft een subtiele glühweinsmaak. Bereid de glühwein liefst een dag van tevoren, zodat die een nachtje in de koelkast kan trekken. De kerstsprinkels ter versiering zijn in verschillende kleuren en vormen te koop in gespecialiseerde zaken en via internet, bijvoorbeeld van Funcakes, CK Products, PME en Wilton.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3202 Hits

Abrikozenbavarois

Abrikozenbavarois

3 blaadjes gelatine 
125 ml droge witte wijn
1 potje goede abrikozenjam
     (250 gram, bv Bonne Maman)
1 pakje zuivelvrije opklopbare room







Een kennis attendeerde mij erop dat deze kookblog relatief veel zoetigheden als taart en desserts bevat. Ik legde haar uit dat dat niet per ongeluk is. Een gezonde maaltijd kun je meestal nog wel op tafel zetten zonder koemelk, ei en noten. Maar met gebak en nagerechten is het vaak flink zoeken. Juist hieraan bestaat bij veel allergiepatiënten een grote behoefte. Ook zij willen af en toe wat feestelijks voor hun neus, en even naar de bakker lopen is er echt niet bij. Ditmaal dus weer een kerstig,  zijdezacht dessert, dat kan worden bereid met opklopbare sojaroom (Alpro) of rijstroom (Soyatoo). Simpel, met weinig ingrediënten, maar erg lekker!

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3774 Hits

Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

Couscoussalade met scholfilet en rode paprikasaus

1 eetlepel olijfolie
1 flinke eetl. fijngesnipperde rode ui
1 teentje knoflook, geperst
125 gram couscous
250 ml kokendhete groentebouillon
2 theelepels limoensap
1 potje gegrilde rode paprika met
    olie en knoflook (AH, 295 gram)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
150 gram scholfilet
olie om in te bakken, zout
1 bakje tuinkers

Verder met het kerstmenu. Dit feestelijke voorgerecht komt door de gekleurde laagjes het mooist tot zijn recht in een (wijn)glas. Wanneer het wat langer staat kan de kleur van de paprika wat in de couscous trekken, maar je kunt het gerecht gerust 's morgens al maken en in de koelkast bewaren. Mits je het maar op kamertemperatuur opdient, om optimaal van de smaken te kunnen genieten. Een gllas droge witte wijn erbij en het diner kan beginnen!  

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3260 Hits

Amuse trio

Amuse trio

Voor de zeekraalsalade met zalm:
50 gram zeekraal
1 citroen
1 eetlepel (zonnebloem)olie
peper
stukje gerookte zalm






Nog maar vier blogs te gaan tot Kerstmis, dus ik begin maar alvast met wat feestelijke hapjes om in de stemming te komen: bietenmousse, mini 'kip-à-l'orange' en zeekraalsalade met zalm. Leuk om een diner mee te beginnen of bij het borrelen. Wanneer je ze alledrie maakt kun je ze zoals op de foto op een etagière zetten, maar per persoon drie verschillende hapjes op een groot bord is ook mooi. En uiteraard kun je er ook gewoon maar één of twee bereiden.

Getagged in:
Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
4707 Hits

Pompoen pancakes

Pompoen pancakes

ca 15 stuks:
275 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
halve theelepel zout
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
halve theelepel gemalen kruidnagel
450 ml soja- of rijstmelk
1 theelepel (appelcider)azijn
450 gram pompoenpuree
30 gram bruine suiker
evt 1 eetlepel vanille-extract

Het laatste pompoenrecept van dit jaar: pannenkoekjes. Substantie en formaat lijken erg op die van Amerikaanse pancakes, vandaar de Engelse benaming hierboven. Ik heb altijd moeite gehad om basispannenkoeken te bakken zonder ei. Ze worden niet goed gaar, ze plakken aan de bodem, worden droog of juist niet gaar, ze breken doormidden, of geven andere misère. Ik blijf uiteraard oefenen (eerlijk gezegd schuif ik het vaker op mijn man af, die het beter afgaat). Maar deze lukten me meteen goed! Het is echt een geduldwerkje omdat ze vrij dik zijn en wat meer garingstijd behoeven, maar je kunt ze goed van tevoren, op een rustig moment van de dag, bakken en wellicht twee of zelfs drie pannen tegelijk gebruiken.

Waardeer dit blogbericht:
0
Lees Meer
3469 Hits

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

Speculaastaart met kruidige sinaasappel

kruidige sinaasappels (zie onder)
200 gram speculaasjes
240 gram bloem
1 theelepel baksoda
1 theelepel (appelcider)azijn
125 gram rietsuiker
1 zakje vanillesuiker
50 ml zonnebloem- of rijstolie
300 ml spa rood
1 pakje soja- of rijstslagroom
2 pakjes slagroomversteviger

Morgen zet de Sint alweer voet op Nederlandse bodem. Met Zwarte, Witte en Gekleurde Pieten, als ik het goed heb. Hoog tijd dus voor een heerlijk Sinterklaasrecept! Bestaande uit een dikke smeuïge cakelaag, daarop sinaasappel in gelei, afgedekt met een laag speculaas-slagroom. Hmmmmm... Ik gebruikte deze keer weer eens Rice Whip van Soyatoo (Natuurvoedings(web)winkel), sojavrij dus. En geen zorgen over de wijn: die is nodig voor de smaak, de alcohol vervliegt tijdens het koken. Mocht je geen sinaasappel verdragen, neem dan bijvoorbeeld kersen uit pot of peer uit blik, ca. 375-400 gram uitlekgewicht. Maak de taart een dag van tevoren. Dan is hij goed opgestijfd en hebben de smaken zich goed kunnen ontwikkelen!

Waardeer dit blogbericht:
6
Lees Meer
4288 Hits